top of page

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Η εργατική τάξη στη μεγάλη οθόνη

 

Ο πολιτιστικός σύλλογος: “ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ” διοργανώνει και φέτος δύο κύκλους κινηματογραφικών προβολών στην Αίθουσα του Τ.Ε.Ε. (Νεάρχου 23, Χανιά). Οι οκτώ ταινίες που θα προβληθούν έχουν ως θέμα τους την παρουσία της εργατικής τάξης και των αγώνων της στη μεγάλη οθόνηΟ πρώτος κύκλος ταινιών περιλαμβάνει τις ταινίες:

 

1. Η απεργία (1925), του Σεργκέι Αϊζενστάιν, Κυριακή 10 Νοέμβρη 2013.

2. Η γη τρέμει (1948), του Λουκίνο Βισκόντι, Σάββατο 16 Νοέμβρη 2013

3. Η εργατική τάξη πάει στον παράδεισο (1971), του Έλιο Πέτρι, Κυριακή 8 Δεκέμβρη 2013

4. Ο Πωλ, ο Μικ και οι άλλοι (2001) του Κεν Λόουντς, Κυριακή 15 Δεκέμβρη 2013

 

Με την ταινία “Η απεργία” του Σεργκέι Αϊζενστάιν (1925) αρχίζει αύριο Κυριακή στις 8μ.μ. στην αίθουσα του ΤΕΕ (Νεάρχου 23) ο α’ κύκλος κινηματογραφικών προβολών με θέμα την παρουσία της εργατικής τάξης και των αγώνων της στη μεγάλη οθόνη που διοργανώνει ο πολιτιστικός σύλλογος “Οι Φίλοι των Γραμμάτων”.
Stachka/(Strike) Η Απεργία (1925).

 

Σκηνοθεσία: Σεργκέι Αϊζενστάιν, Σοβιετική Ένωση, 1925, 94 λεπτά.
Σενάριο: Grigori Aleksandrov, Sergei M. Eisenstein, Ilya Kravchunovsky, Valerian Pletnev.
Ηθοποιοί: Grigori Aleksandrov, Maksim Shtraukh, Mikhail Gomorov.


Πλοκή: Κατά τη διάρκεια της τσαρικής κυριαρχίας στη Ρωσία, οι εργαζόμενοι ενός εργοστασίου είναι εν βρασμώ, προς κήρυξη μεγάλης απεργίας. Οι εργοδότες τους στέλνουν κατασκόπους δικούς τους και της κυβέρνησης, για να δουν τι μπορεί να κάνουν…
Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του πρωτοπόρου Σοβιετικού σκηνοθέτη Σεργκέι Αϊζενστάιν γεμάτη συμβολισμούς και αντιθέσεις. Αφηγείται τη διενέργεια και καταστολή μιας απεργίας κάνοντας χρήση του μεταφορικού μοντάζ, δημιουργώντας εντυπώσεις μέσα από τη διαδοχική διαλεχτική σύγκρουση των εικόνων με στόχο τον προβληματισμό – σοκ – του θεατή και τη δημιουργία της σύνθεσης. Σκηνές από συναρπαστικό μοντάζ, κινηματογραφική καινοτομία και σουρεαλιστικό βαριετέ απεικονίζουν την επική μάχη ανάμεσα στο προλεταριάτο και τους καπιταλιστές.


Η ταινία γυρίστηκε με πενιχρό κεφάλαιο, αλλά η τεχνική του Αϊζενστάιν, που ήταν μόλις 26 χρονών, είναι ολοζώντανη, ήδη, από το πρώτο της δείγμα.


Ας σημειωθεί πως πριν την προβολή της ταινίας θα παρουσιαστεί η μικρού μήκους ταινία του Βασίλη Τσιράκη: “ένα συν ένα” (μυθοπλασίας, διάρκειας 30΄), με θέμα την εργασία.


Εφημερίδα: "Χανιώτικα Νέα", 09/11/2013

Η Εργατική Πρωτομαγιά και η «Απεργία» του Σεργκέι Αϊζενστάιν

 

Η Εργατική Πρωτομαγιά γιορτάζεται την 1η Μαΐου και καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα των Εργατών στις 20 Ιουλίου του 1889 κατά τη διάρκεια του ιδρυτικού συνεδρίου της Δεύτερης Διεθνούς στο Παρίσι. Η ημέρα αυτή ορίστηκε σε ανάμνηση του Μακελειού του Σικάγο το 1886, όπου η αστυνομία άνοιξε πυρ κατά εργατών που διαμαρτύρονταν υπέρ της διεκδίκησης της οκτάωρης εργασίας και καλύτερων εργασιακών συνθηκών. Η Εργατική Πρωτομαγιά, επηρέασε όπως ήταν φυσικό και την Τέχνη του Κινηματογράφου, τόσο στον χώρο του ντοκιμαντέρ όσο και σε αυτόν την μυθοπλασίας. Κλασσικό παράδειγμα αποτελεί η «Απεργία» του Σεργκέι Αϊζενστάιν.

bottom of page