Οι Φίλοι των Γραμμάτων και των Τεχνών
Χανιά, Κρήτη
ΤΑΣΟΣ ΛΕΙΒΑΔΙΤΗΣ:
(Εποχές και συγγραφείς ΕΤ1)
Ντοκιμαντέρ του Τάσου Ψαρρά
Γεννήθηκε στην Αθήνα το βράδυ της Αναστάσεως του 1922. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όμως τον κέρδισε η λογοτεχνία και συγκεκριμένα η ποίηση. Ανέπτυξε έντονη πολιτική δραστηριότητα στο χώρο της αριστεράς με συνέπεια να εξοριστεί από το 1947 έως το 1951. Στο Μούδρο, στη Μακρόνησο και μετά στον Αϊ Στράτη κι από κει στις φυλακές Χατζηκώστα στην Αθήνα, απ' όπου αφέθηκε ελεύθερος το 1951. Το «Φυσάει στα σταυροδρόμια του κόσμου» θεωρήθηκε «κήρυγμα ανατρεπτικό» και κατασχέθηκε. Τελικά το δικαστήριο (Πενταμελές Εφετείο Αθηνών, 10 Φεβρουαρίου 1955) τον απάλλαξε λόγω αμφιβολιών.
Στο ελληνικό κοινό ο Τάσος Λειβαδίτης εμφανίστηκε το 1946, μέσα από τις στήλες του περιοδικού Ελεύθερα Γράμματα (τεύχ. 55,15-11-46) με το ποίημα «Το τραγούδι του Χατζηδημήτρη». Το 1947 συνεργάστηκε στην έκδοση του περιοδικού «Θεμέλιο». Το 1952 εξέδωσε την πρώτη του ποιητική σύνθεση με τίτλο «Μάχη στην άκρη της νύχτας» και εργάστηκε επίσης σαν κριτικός ποίησης στην εφημερίδα Αυγή, από το 1954 - 1980 (με εξαίρεση τα έτη 1967-74 που η εφημερίδα είχε κλείσει λόγω δικτατορίας) και το περιοδικό «Επιθεώρηση Τέχνης» (1962-1966), όπου δημοσίευσε πολιτικά και κριτικά δοκίμια.
Στο διάστημα της Χούντα των Συνταγματαρχών ο ποιητής για βιοποριστικούς λόγους μεταφράζει ή διασκευάζει λογοτεχνικά έργα για λαϊκά περιοδικά ποικίλης ύλης με το ψευδώνυμο Pόκκος. Ο Τάσος Λειβαδίτης πέθανε στην Αθήνα 30 Οκτωβρίου 1988 μετά το θάνατό του εκδόθηκαν χειρόγραφα ανέκδοτα ποιήματά του με τον τίτλο «Χειρόγραφα του Φθινοπώρου».
Αφιέρωμα στον Τάσο Λειβαδίτη
Εφημερίδα: "Δρόμος της Αριστεράς"
15.04.2013 |
Του Ηρόστρατου
Θα ευχόμουν να βρεθώ σήμερα στα Χανιά και να παρακολουθήσω την εκδήλωση Τάσος Λειβαδίτης: Ο ποιητής της πιο όμορφης ουτοπίας που οργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Οι φίλοι των γραμμάτων» (Θέατρο Βλησίδη, στις 7.00).
Θα μιλήσουν οι: Γιώργος Δουατζής, ποιητής,
Κώστας Κρεμμύδας, ποιητής – εκδότης του περιοδικού Μανδραγόρας
Τη συζήτηση θα συντονίσει o Γιάννης Κυριακάκης .
Στην αρχή της εκδήλωσης θα προβληθεί ένα σπάνιο ντοκουμέντο για τον Τάσο Λειβαδίτη από τη σειρά της ΕΡΤ Οι ποιητές μας – 1983 σε σκηνοθεσία της Λίλας Κουρκουλάκου.
Θα διαβαστούν γνωστά κι αγαπημένα ποιήματα, ενώ μελοποιημένα τραγούδια του Τάσου Λειβαδίτη θα ερμηνεύσουν οι: Παναγιώτης Λεοντόπουλος, Στέλιος Μαραγκάκης, Νάγια Πιέρρου, η Σοφία Σακελλαρίου και ο Ηλίας Ψυλλάκης.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΕ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΩΝ "ΦΙΛΩΝ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ"
«Επίκαιρος ο λόγος του Λειβαδίτη, όσο υπάρχουν άνθρωποι»
«Οσο υπάρχουν άνθρωποι, θα υπάρχει ο λόγος του Λειβαδίτη» επεσήμαναν χθες οι ομιλητές κατά τη διάρκεια του αφιερώματος με τίτλο “Τάσος Λειβαδίτης: Ο ποιητής της πιο όμορφης ουτοπίας” που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Οι Φίλοι των Γραμμάτων” προχθές το απόγευμα στο κατάμεστο, κυρίως από νέους ανθρώπους, θέατρο ´Δημήτρης Βλησίδης´.
Για τον ανεπανάληπτο ποιητή Τάσο Λειβαδίτη και το ποιητικό του αποτύπωμα στα νεοελληνικά γράμματα μίλησαν ο ποιητής Γιώργος Δουατζής, με θέμα “Οραμα ζωής και τέχνης παντοτινό”, ο ποιητής – εκδότης του περιοδικού “Μανδραγόρας” κ. Κώστας Κρεμμύδας με θέμα “Ο Τάσος Λειβαδίτης και η Επιθεώρηση Τέχνης” και ο κ. Γιάννης Κυριακάκης ο οποίος συντόνισε την εκδήλωση.
Όπως ανέφερε ο ποιητής Γιώργος Δουατζής, «ειδικά την περίοδο που διανύουμε, όσο βαθαίνει η κρίση, τόσο ο κόσμος καταφεύγει στην Τέχνη και στην Ποίηση. Ίσως επειδή εκεί βρίσκει τον εαυτό του κανείς καλύτερα, ίσως επειδή δεν νοιώθει μόνος, γιατί αυτά που έχει σκεφτεί, βλέπει ότι τα έχουν πει και κάποιοι άλλοι… Ίσως επειδή πέρα από την αισθητική κάλυψη, είναι ταυτισμένη στο μυαλό των ανθρώπων με μια ευαισθησία που δεν είναι ομολογημένη, γιατί μάθαμε να ντρεπόμαστε για την ευαισθησία μας. Δεν ξέρω τι ανάγκη είναι αυτή, πάντως η στροφή προς την Ποίηση φαίνεται και από τα στοιχεία των πωλήσεων βιβλίων καθώς διαπιστώνουμε πως υπάρχει μια τρομακτική άνοδος αναγνωστών ποίησης».
«Σήμερα τα βιβλία του Τάσου Λειβαδίτη -κατά ένα περίεργο τρόπο- πωλούνται συνεχώς και διαβάζονται από νέους ανθρώπους. Και αυτό ίσως επειδή ο Λειβαδίτης υπήρξε ένας πολιτικός και ερωτικός ποιητής, δηλαδή καλύπτει δύο πολύ ισχυρά στοιχεία σε έναν κοινωνικοποιημένο άνθρωπο: τον έρωτα και το νοιάξιμο για τον διπλανό, που είναι η πολιτική με την ευγενή της έκφραση. Ο Λειβαδίτης είναι ένας ποιητής που δεν τελειώνει ο λόγος του ποτέ. Όσο υπάρχουν άνθρωποι, νομίζω ότι θα υπάρχει ο λόγος του Λειβαδίτη» τόνισε.
Μιλώντας για τον άνθρωπο Τάσο Λειβαδίτη, ο ποιητής Γιώργος Δουατζής, ο οποίος τον γνώριζε προσωπικά, επεσήμανε πως «ήταν από τους χαρακτηριστικούς ανθρώπους συνέπειας λόγου και ζωής. Κύριο χαρακτηριστικό του ήταν η ταπεινότητα, είχε πλήρη επίγνωση του φθαρτού και του θνητού που φέρει ο άνθρωπος. Αγαπούσε τον συνάνθρωπό του στην καθημερινότητά του, γι’ αυτό και η ποίηση του διαπνέεται από την αγάπη στον συνάνθρωπο. Ηταν πέρα από συμφέροντα και μικροψυχίες, ένας άνθρωπος πραγματικά σπουδαίος που κατάφερε στον μέγιστο βαθμό να ταυτίσει το έργο του και τη ζωή του, πράγματα πάρα πολύ δύσκολα και σκληρά. Πίστευε πως ο δημιουργός μιλάει με το έργο του. Γι’ αυτό και η ποίηση του μέχρι σήμερα “ακουμπάει” τόσο πολύ τους νέους ανθρώπους, ίσως γιατί διαβλέπουν, νοιώθουν ότι αυτός ο άνθρωπος ήταν συνεπής σε σχέση με το έργο του και τα “πιστεύω” του».
Στη σχέση του ποιητή Τάσου Λειβαδίτη με την “Επιθεώρηση Τέχνης”, ένα ιστορικό περιοδικό της Αριστεράς που έκλεισε από τη Δικτατορία το 1967, του οποίου υπήρξε ιδρυτικό μέλος, αναφέρθηκε ο ποιητής, εκδότης του περιοδικού “Μανδραγόρας” κ. Κώστας Κρεμμύδας.
«Λείπει σήμερα η πολιτική ποίηση, διαφορετικά δεν θα γινόταν όλα αυτά που καθημερινά ζούμε αγόγγυστα και αδιαμαρτύρητα. Δεν θα υπήρχε αυτή η πολιτική καταδυνάστευση σε βάρος του ελληνικού λαού. Η ποίηση πάντα ήταν μαζί και δίπλα στον κόσμο, όχι με την έννοια της στρατευμένης Τέχνης, αλλά με μια ζωντανή δρώσα δυναμική» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κρεμμύδας. [...]
Στην αρχή της εκδήλωσης προβλήθηκε ένα σπάνιο ντοκουμέντο για τον Τάσο Λειβαδίτη από τη σειρά της ΕΡΤ “Οι ποιητές μας” – 1983 (Σκηνοθεσία: Λίλα Κουρκουλάκου, Επιμέλεια-Παρουσίαση: Γ. Δουατζής).
Επίσης γνωστά κι αγαπημένα ποιήματα και μελοποιημένα τραγούδια του Τάσου Λειβαδίτη διάβασαν και ερμήνευσαν οι: Παναγιώτης Λεοντόπουλος, Στέλιος Μαραγκάκης, Νάγια Πιέρρου, η Σοφία Σακελλαρίου και ο Ηλίας Ψυλλάκης.
Εφημερίδα: "Χανιώτικα Νέα", 15/04/2013