top of page

Ο Δημήτρης Γληνός ως επιστήμονας και πολιτικός, του Γιώργου Πετρόπουλου (ομιλία στην εκδήλωση του συλλόγου ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ)

 

Κυρίες και κύριοι,
Αγαπητοί φίλοι,

Στις 30 Δεκεμβρίου του 1943, μέσα σε μαύρο πένθιμο πλαίσιο, στην πρώτη του σελίδα, ο Ριζοσπάστης της κατοχής φιλοξενούσε μια ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ. Η ανακοίνωση είχε τον τίτλο «ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΛΗΝΟΣ» αλλά το όλο στήσιμο του δημοσιεύματος δεν άφηνε περιθώρια παρανοήσεων: «Το Πολιτικό Γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ- έλεγε η ανακοίνωση (βλ. «Ριζοσπάστης» αρ. φύλλου 80, 30/12/1943 και «Το ΚΚΕ- Επίσημα κείμενα», εκδόσεις Σ.Ε.   τόμος Ε’, σελ. 190) - με βαθύτατη θλίψη αγγέλνει στον ελληνικό λαό ότι ύστερα από σοβαρή εγχείρηση πέθανε στις 26.12.1943 ο εκλεχτός εκπρόσωπος της ελληνικής διανόησης ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΛΗΝΟΣ, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και της Γραμματείας του Πολιτικού Γραφείου της. Με το θάνατο του Δ. Γληνού ο Ελλ. λαός χάνει έναν από τους πιο θαρραλέους μαχητές του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, χτίστη του νεοελληνικού πολιτισμού του και τα ελληνικά γράμματα η επιστήμη και η διανόηση τον πιο πρωτοπόρο αντιπρόσωπο τους, το κόμμα μας έναν από τους πιο αγαπημένους του ηγέτες». Στην ανακοίνωση του ΠΓ δεν υπήρχε τίποτα που να ήταν περιττό ή υπερβολικό για τον εκλιπόντα. Για την ακρίβεια τα λόγια υπήρξαν πολύ φτωχά για να περιγράψουν το μέγεθος της απώλειας.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜ. ΓΛΗΝΟ

«Λείπουν σήμερα οι διανοούμενοι αγωνιστές»

 

Λείπουν σήμερα, πολύπλευροι και αγωνιστικοί διανοούμενοι, ταγμένοι με τον λαό, όπως ο Δημήτρης Γληνός», επεσήμανε ο εκπαιδευτικός Δημήτρης Δαμασκηνός κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης – αφιερώματος για τον σπουδαίο δάσκαλο, με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από τον θάνατό του. Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Οι Φίλοι των Γραμμάτων” προχθές το βράδυ στην αίθουσα του Τ.Ε.Ε.

 


 

Δημήτρης Γληνός: "Ο αγωνιστής δάσκαλος, ο ριζοσπάστης παιδαγωγός"

Μια παραγωγή του πολιτιστικού συλλόγου:

"Οι Φίλοι των Γραμμάτων"

 

Γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1882, από φτωχή οικογένεια με καταγωγή από το Κόρθι της Άνδρου. Σπούδασε φιλολογία στην Αθήνα. To 1908 παντρεύτηκε την Άννα Χρόνη και με την οικονομική στήριξη του πεθερού του ο Γληνός έφυγε με τη σύζυγό του για μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιένα και κατόπιν στη Λειψία. Στη Γερμανία, η γνωριμία του με τον Γ. Σκληρό τον εξοικείωσε με τις σοσιαλιστικές ιδέες και είχε αποφασιστική επίδραση στη μετέπειτα πορεία του. Το 1911, πίσω στην Αθήνα, δραστηριοποιήθηκε στον Εκπαιδευτικό Όμιλο όπου, μεταξύ άλλων, είχε και το συντονισμό της έκδοσης του περιοδικού του. Πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Εκπαιδευτικού Συνδέσμου των Λειτουργών της Μέσης Εκπαιδεύσεως (Φεβρ. 1915). Τοποθετημένος πολιτικά στην αριστερά του βενιζελισμού ο Γληνός, συνήθως σε συνεργασία με τους Αλ. Δελμούζο και Μ. Τριανταφυλλίδη, έδρασε από διοικητικές και μη θέσεις για την επίλυση του γλωσσικού ζητήματος και την αναμόρφωση της εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες: σύνταξη εκπαιδευτικών νομοσχεδίων του 1913, διάταγμα Προσωρινής Κυβέρνησης (1917) για την εισαγωγή της δημοτικής στα σχολεία, οργάνωση της Παιδαγωγικής Ακαδημίας και του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1924-26).

ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ (λογότυπο)
Δημήτρης Γληνός 45
Δημήτρης Γληνός
Δημήτρης Γληνός 11
Δημήτρης Γληνός 51
Δημήτρης Γληνός 12
Δημήτρης Γληνός 55
Δημήτρης Γληνός 56
foto13-700x467
Δημήτρης Γληνός 14
Δημήτρης Γληνός 1
Κώστας Βάρναλης 22
Δημήτρης Γληνός 13
Δελμούζος - Γληνός
Τι είναι και τι θέλει το ΕΑΜ
Στη μνήμη Δημ. Γληνού
Ριζοσπάστης αρ.80 1943-12-30 (1)
Νέα Γενιά αρ.23 1944-01-18 (1)
ΚΟΜΕΠ αρ.22 1944-01 (1)
bottom of page