top of page

Έρωτας και Επανάσταση στην πατρίδα του Σιμόν Μπολιβάρ (Α' κύκλος)

 

Ο πολιτιστικός σύλλογος "ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ" διοργανώνει το φετινό χειμώνα έναν νέο κύκλο κινηματογραφικών προβολών με τον τίτλο: 

'Έρωτας και Επανάσταση στην πατρίδα του Σιμόν Μπολιβάρ"

 

Οι έξι ταινίες που θα προβληθούν για πρώτη φορά στα Χανιά από τις αρχές Νοεμβρίου μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου στο πλαίσιο αυτού του αφιερώματος (τέσσερις μυθοπλασίας και δύο ντοκιμαντέρ) αφορούν στη Λατινική Αμερική, την ήπειρο με τις στυγνές δικτατορίες και τα αδιάκοπα στρατιωτικά πραξικοπήματα μα και με τις πλούσιες εθνικοαπελευθερωτικές, δημοκρατικές και επαναστατικές παραδόσεις, την πατρίδα του Σιμόν Μπολιβάρ, του Εμιλιάνο Ζαπάτα και του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα. Το πρόγραμμα των προβολών που θα γίνουν στην αίθουσα του Τ.Ε.Ε. (Νεάρχου 23, Χανιά) έχει ως εξής:

 

1. Lucia (1968), του Humberto Solas, Κυριακή 09/11, στις 8.00 μ.μ.

2. El Che (1997), των Maurice Dugowson-Aníbal Di Salvo, Κυριακή 16/11, στις 8.00 μ.μ.

3. Μνήμες υπανάπτυξης/Μεmorias Del Subdesarrolio (1968), του Τομάς Γκουτιέρεζ Αλέα, Κυριακή 23/11, στις 8.00 μ.μ.

4. Ο Θεός και ο Διάβολος στη Χώρα του Ήλιου/Deus e o Diablo na Terra do Sol (1964), του Glauber Rocha, Κυριακή 30/11 στις 8.00 μ.μ.

5. Nowhere (2002), του Luis Sepulveda, Κυριακή 07/12, στις 8.00 μ.μ.

6. Ο πόλεμος με τις μούμιες (1974), των Heynowski-Scheuman (απόσπασμα) & Η μάχη της Χιλής, του Patricio Guzman Κυριακή 14/12, στις 8.00 μ.μ.

 

 

Button

Λουίς Σεπούλβεδα

Σημειώσεις εν καιρώ πολέμου

 

Έχασα μια πατρίδα και δε με νοιάζει, τα νιάτα μου πέρασαν σαν αστραπή μέσα σε μάχες, εξορίες και φυλακές, αλλά ο τελικός απολογισμός με γεμίζει περηφάνια. Και ζω έντονα γιατί όλες μου οι ενέργειες, όλα μου τα όνειρα, όλες μου οι λαχτάρες, είναι γεμάτα από την παρουσία αυτού που μου λείπει: του Σέρχιο Λέιβα, το φίλου μου, του συντρόφου μου, του αδελφού μου. [σ. 181]

 

Το απόσπασμα είναι ενδεικτικό της «δοκιμιακής» – μη μυθοπλαστικής γραφής αλλά και της ευρύτερης κοσμοθεωρίας του Σεπούλβεδα, συνεπώς και της γενικότερης θεματολογίας της συγκεκριμένης συλλογής: οι κοινωνικοί αγώνες στέκουν δίπλα στις σπουδαίες προσωπικές σχέσεις, καθώς αμφότερα, άρρηκτα μεταξύ τους δεμένα, πλέκουν τη ζωή του ίδιου και των συντρόφων του. Το κομμάτι προέρχεται από το κείμενο Σύντομη ιστορία ενός άξιου ανθρώπου, από το οποίο και κλέψαμε τη φράση του τίτλου μας – το βίαιο καλειδοσκόπιο της μνήμης ενεργοποιείται βέβαια με την επέτειο των τριάντα χρόνων «από το φασιστικό στρατιωτικό πραξικόπημα που σκότωσε για πάντα την χιλιανή δημοκρατία».

bottom of page