Οι Φίλοι των Γραμμάτων και των Τεχνών
Χανιά, Κρήτη
Πανόραμα Ιταλικού Κινηματογράφου φέτος το χειμώνα στα Χανιά
Ο πολιτιστικός σύλλογος “ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΕΧΝΩΝ” δίνοντας για πέμπτη χρονιά το παρόν στα κινηματογραφικά δρώμενα της πόλης των Χανίων, σε συνεργασία και με την New Star συνεχίζει και αυτόν τον χειμώνα το “ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΙΤΑΛΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ” με σπάνιες ταινίες ποιότητας καταξιωμένων Ιταλών σκηνοθετών που θα προβάλλονται κάθε Κυριακή στις 20.00μ.μ. στη φιλόξενη αίθουσα ορόφου του Τ.Ε.Ε. Δυτικής Κρήτης (Νεάρχου 23, είσοδος από Γιαμπουδάκη).
Το πρόγραμμα των προβολών έχει διαμορφωθεί ως εξής:
1. Κυριακή, 04 Δεκεμβρίου 2016: Έτσι τελείωσε μια μεγάλη αγάπη / Senso (1954), του Λουκίνο Βισκόντι.
2. Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2016: Υπεράνω πάσης υποψίας / Indagine su un cittadino al di sopra di ogni sospetto (1970), του Έλιο Πέτρι.
3. Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 2016: Στον καθένα το δικό του / A ciascuno il suo (1967), του Έλιο Πέτρι.
4. Κυριακή, 15 Ιανουαρίου 2017:
Κουεμάντα/Queimada (1969), του Τζίλο Ποντεκόρβο.
5. Κυριακή, 22 Ιανουαρίου 2017:
Οι σύντροφοι/I Gompagni (1962), του Μάριο Μονιτσέλι.
6. Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2017:
Ρώμη, ανοχύρωτη πόλη/Roma citta aperta (1945), του Ρομπέρτο Ροσελίνι.
7. Κυριακή, 05 Φεβρουαρίου 2017:
Μάμα Ρόμα/Mamma Roma (1962), του Πιέρ Πάολο Παζολίνι.
8. Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2017:
Η Αντουά και οι φίλες της/Adua e le Compagne (1960), του Αντόνιο Πιετραντζέλι.
9. Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017:
Ταξίδι στην Ιταλία/Viaggio in Italia (1950), του Ρομπέρτο Ροσελίνι.
10. Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017:
Σάκο και Βαντσέτι/Sacco e Vanzetti (1971), του Τζουλιάνο Μοντάλντο.
A. Bruckner - Symphony No. 7
Indagine su un cittadino… (Morricone)
Ennio Morricone Abolisson Queimada (Burn!) [High Quality Audio]
Μερικές επισημάνσεις για την ταινία "Κουεμάδα", του Τζίλο Ποντεκόρβο
Η εκπαιδευτικός Δ.Ε. Βίκυ Παπαναγιώτου, που έκανε τη μετάφραση-υποτιτλισμό από τα αγγλικά της ταινίας "Κουεμάδα" του Τζίλο Ποντεκόρβο, την προλόγισε πριν προβληθεί στα πλαίσια του θεματικού αφιερώματος του πολιτιστικού συλλόγου: "ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΕΧΝΩΝ" την Κυριακή, 15 Ιανουαρίου στα Χανιά, επισημαίνοντας τα εξής:
Καλησπέρα σε όλες τις φίλες και φίλους του καλού κινηματογράφου,
Σήμερα θα παρακολουθήσουμε την εξαιρετική ταινία Κουεμάδα/Queimada (Burn!), παραγωγής 1969, του Τζίλο Ποντεκόρβο (Tzilo Pontecorvo), η οποία δεν έχει προβληθεί ποτέ στις ελληνικές αίθουσες κινηματογράφου.
Ας ξεκινήσουμε με λίγα λόγια για την υπόθεση: Ο σερ Γουίλιαμ Γούκερ είναι ένας τυχοδιώκτης που τον υποδύεται ο Μάρλον Μπράντο (Marlon Brando). Είναι μυστικός πράκτορας της βρετανικής κυβέρνησης, απεσταλμένος γύρω στα 1840 σ' ένα μικρό νησί των Αντιλλών, την Κουεμάδα. Το νησί, αποικία των Πορτογάλων, είχε καεί ολοσχερώς, όταν το είχαν καταλάβει οι Πορτογάλοι πριν 300 χρόνια στην προσπάθειά τους να καταστείλουν την εξέγερση των ιθαγενών, γι' αυτό ονομάστηκε "Κουεμάδα", δηλαδή "καμμένη" στα πορτογαλικά.
Η αποστολή του Γουόκερ είναι να υποδαυλίσει την επανάσταση εναντίον των Πορτογάλων στηρίζοντας και καθοδηγώντας έναν χωρικό, τον Χοσέ Ντολόρες, που ηγείται της εξέγερσης. Ο απώτερος στόχος του Γουώκερ δεν είναι βέβαια η ανεξαρτησία αυτού του μικρού νησιού της Καραϊβικής μα -μετά την αποτίναξη της πορτογαλικής αποικιοκρατικής διοίκησης- να περάσει ο έλεγχος του νησιού στους Βρεταννούς.
Η ταινία είναι βαθύτατα πολιτική και συνεπώς είναι μεγάλες και οι πολιτικές της φιλοδοξίες. Σ' αντίθεση με την προηγούμενη ταινία του "Η μάχη του Αλγερίου", που το θέμα της είναι η αποικιοκρατία και ο αγώνας για την ανεξαρτησία, ταινία στην οποία ο σκηνοθέτης δεν εξετάζει το οικονομικό-κοινωνικό σύστημα που εγκαθιδρύεται και την πολιτική συνείδηση που δημιουργείται ως αποτέλεσμα της επανάστασης, στην "Κουεμάδα" ο Τζίλο Ποντεκόρβο προχωράει τον προβληματισμό του πολύ μακρύτερα, θέτοντας το ερώτημα "μετά την επανάσταση τί;" Ο σκηνοθέτης αναγνωρίζει δηλαδή ότι η άμεση αποικιοκρατία δεν είναι παρά μονάχα ένα είδος ελέγχου. Παρά τη φυσική απουσία του αποικιακού στρατού και των αποικιακών αρχών διοίκησης, στην "ανεξάρτητη" Κουεμάδα η οικονομική και κοινωνική εκμετάλλευση διατηρείται υπηρετώντας ξένα -κυρίως- συμφέροντα και η "ανεξαρτησία" καταντά ένα αδειανό πουκάμισο, είναι μόνο κατ' όνομα. Η νεοαποικιοκρατία που στην ταινία εξυπηρετεί κυρίως τα αγγλικά συμφέροντα, εμφανίζεται σαν ένας πολύ πιο ύπουλος και έξυπνος εχθρός. Άλλωστε στην ταινία ακούγεται η φράση του Μάρξ πως: "ένας άνθρωπος δουλεύει για κάποιον άλλο, ακόμα κι αν ονομάζεται εργάτης, θα παραμείνει σκλάβος".
Αυτός είναι και ο λόγος που παρά την μεγαλοφυή σκηνοθεσία του Τζίλο Ποντεκόρβο, την εξαιρετική ερμηνεία του Μάρλον Μπράντο και την έξοχη μουσική του Έννιο Μορρικόνε (Ennio Morricone) η ταινία στην κυριολεξία "θάφτηκε".